HAYRİYE KEMAL KUSUN KİMDİR

HAYRİYE KEMAL KUSUN KİMDİR

HAYRİYE KEMAL KUSUN KİMDİR?

Ramazanzade Kemal olarak anılan Kemal Bey , 1889'da Adana'da doğdu .Adana'nın işgaline karşı olan bir vatanseverdi .İşgali protesto eden grubun içinde oldu. Daha sonra işgalle birlikte kurulan gizli teşkilatının bir üyesi olarak görev yaptı .

12.03.2024 36

     

      Haberleşmenin sağlanma ve Karaisalı ilçesi ile bağlantının kurulmasında önemli işlerde bulundu Vatanı ve milleti uğruna bu görevi her ne pahasına olursa olsun yapan bir kişiydi.

       Adana'da Valilik yapan ve işgal kuvvetlerine karşı her türlü mücadeleye destek veren Celal Bey ile birlikte hareket etti .Fakat Celal Bey'den rahatsızlık duyan Fransızlar ona yakın olan gizli haberleşme teşkilatının üyeleri olan vatansever Adanalı  bir grup 12 Mayıs 1920 günü Evrat Adasına sürgün edildi

      Kemal Kusun da bu vatanseverlerin içindeydi .Evrat Adası, Suriye sahili karşısında Trablus Şam sancağında Tasuşe iskelesinin güney batısında küçük bir adadır. Burada Fransızlar Çukurova'dan çekilinceye kadar birçok Türk’ü esir tuttular .

            Kemal  Kusun ,Kurtuluş mücadelesi sonuçlanana kadar esir kaldı .Kurtuluş mücadelesinden sonra 2. ve 3. dönem Adana, 5 dönemden sonra Maraş Vekili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde görev yaptı. Kemal Kusun ( Ramazanzade) 1909'da Çukurova gazetesini çıkardı.Hayat Gazetesinde yazdı .Gazetenin baş yazarlığı ise o dönem sırasıyla Ramazanzade Kemal Bey, (Kusun)  Gündüz Nadir Avukat Abdurrahman Ali Bey ve Avukat Sabih (Üçak) Bey’le  yaptı .

                          6 Haziran 1956'da vefat etmiştir

Hukukçu, Çiftçi, Siyasetçi, II. ve III. Dönem Adana, V. Dönem Maraş Milletvekili (D. 1889, Adana – Ö. 6 Haziran 1956). Meclis kayıtlarında adı, sadece Kemal Kusun ve Mehmet Kusun olarak da geçer. Baba adı Hüseyin, anne adı Rabia. Şam Tıbbiyesinde 3 yıl okuduktan sonra Hukuk Mektebinden mezun oldu. Hukuk Doktorasını tamamlamadı. Hukuk işleri ve çiftçilikle meşgul oldu.

Kemal Kusun, II. ve III. Dönem Adana, V. Dönem (08.02.1935-03.04.1939) Maraş Milletvekili seçilerek TBMM’de yasama çalışmalarına katıldı. II. Dönem Divân-ı Riyâset Kâtibi olarak görev yaptı. 6 Haziran 1956’da hayatını kaybetti. Evliydi.

KAYNAK: TBMM Albümü 1920-2010 (1. cilt, 2010), Engelsiz Meclis - Türkiye Büyük Millet Meclisi (tbmm.gov.tr, [PDF]Maraş Milletvekillerinin Karakteristik Özellikleri  (dergipark.org.tr, 12.10.2019).

12-03-2024